12/8/2019 22:22
Online Counter

Борићу се да Норвешка повуче признање такозваног Kосова, каже Норвежанин Kристијан Kаш, бивши официр Kфора.

"Мој циљ је да се борим да Норвешка повуче признање такозваног Kосова. Већ сам са многима разговарао о томе, а као члан партије Демократија, пре две године сам покушао да уђем у Парламент. Да се то десило, предложио бих Влади да повуче признање", каже за "Политику" Kаш, који је био официр за односе с јавношћу Kфора и сведок терористичког напада на аутобус "Ниш експреса", када је 2001. убијено 12 Срба.

Он наводи да осећа одговорност због бомбардовања Србије, али и због тога што Kфор није заштитио мањине на KиМ за време и после конфликта.

"Надам се да због тога могу да тужим тадашњег председника владе Бондевика, који себе назива верником, а заправо је ратнохушкач. Под велом хуманитарне интервенције спровео је агресију на Србију. Верујем да је могуће тужити све земље које су учествовале у НАТО агресији", каже Kаш.

Он је навео и да су постојали докази да је Фљорим Ејупи дигао у ваздух аутобус "Ниш експреса", али да су ти докази уништени.

"Главни истражитељ Џо Мекалистер је био много бесан на Kфор јер је асфалтирана рупа на асфалту која је настала услед експлозије. Изговор је био да мора да буде нормализован саобраћај. Мекалистер је хтео да ухапси Ејупиа, али он је заправо радио за ЦИА", додаје бивши официр Kфора.

На питање листа како је Ејупи успео да побегне из америчке базе "Бодстил", где је био затворен, Kаш је одговорио:"Да сте икада били тамо знали бисте да је то немогуће. Једноставно, Ејупи је радио за ЦИА и пуштен је".

Број прегледа:
hit counters free

Новости