17/1/2020 11:35
Online Counter

Министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић оцијенио је да се протести у организацији Српске православне цркве користе као негација црногорског државног бића и идентитета, али и Црне Горе као независне државе.

Коментаришући Закон о слободи вероисповести и дешавања која су уследила након његовог усвајања, Бошковић је рекао да се галама није подигла због самог закона, већ да је кампања усмерена ка негацији Црне Горе и Црногораца као нације.

„Управо ови протести које организује Српска православна црква се користе као негација државног бића и идентитета Црне Горе и Црне Горе као независне државе. Имали смо изјаве појединаца који говоре да ће се Црна Гора кад тад вратити Србији, што показује да природа целокупних протеста и галаме која се дигла уопште није Закон о слободи вероисповести, већ је ова кампања усмерена на негацију Црне Горе као независне државе и Црногораца као нације“, рекао је Бошковић у „Јутарњем програму“ РТЦГ.

Бошковић им је поручио да је закон ступио на снагу, да неће бити повучен и да је Црна Гора, као што је то рекао премијер Душко Марковић, спремна да разговара са Митрополијом црногорско-приморском о темељном уговору.

„И пре усвајања закона само СПЦ није била регистрована, јер је желела да буде изван закона и изнад државе Црне Горе. Надам се да ће се Митрополија дозвати памети и да ће видети да закон није усмерен против ње, да даје много већа права и могућности Митрополији да врши своју функцију у Црној Гори“, рекао је Бошковић.

Коментаришући литије и молебане који се одржавају широм Црне Горе, Бошковић је казао да је демократско право Митрополије да их организује, све док су скупови мирни и док шаљу мирне поруке.

Он је рекао да држава неће отимати манастире и да жели да то питање уведе у ред и реши на модеран начин, као све европске државе.

„Сви морамо бити свесни да је Црна Гора независна држава и као таква она уређује свој правни систем. Било је потребно уредити права и обавезе верских заједница, јер је стари закон из 1977. године. Радило се дуго на овом закону, он је модеран и европски, добио је подршку свих међународних адреса, међу њима и Венецијанске комисије. Оно што треба нагласити је да је тај закон искоришћен као окидач за спровођење разних малициозних активности против Црне Горе и оно што је специфично јесте да имамо први пут нескривено мешање државних органа Србије и њихових функционера у политичка питања Црне Горе“, рекао је Бошковић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости