15/4/2021 22:54
Online Counter

Бивши припадник ОВК Пјетр Шаља  изручен је Хагу из Белгије где је 16. марта ухапшен по налогу Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу.

Судија за претходни поступак Никола Гију потврдио је оптужницу против Шаље 12. јуна 2020. године, а њена редигована верзија је по налогу судије из разлога безбедности објављена вечерас у складу са Правилима тог суда.

У потврђеној оптужници наводи се да се Шаља терети по разним облицима индивидуалне кривичне одговорности за ратне злочине произвољног лишавања слободе, суровог поступања, мучења и убиства који су извршени у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову и у вези са тим сукобом.

Кривична дела за која је оптужен Шаља, учињена су између отприлике 17. маја 1999. и 5. јуна 1999. над лицима затвореним у Кукешу у Албанији, у фабрици метала коју је, према оптужници, користила тзв. Ослободилачка војска Косова, саопштио је суд у Хагу, преноси Танјуг.

Иначе, злочини у Кукешу по командној одговорности на терет се стављају у другој оптужници шефовима ОВК Хашиму Тачију, Кадрују Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију.

Суд додаје да ће информације о датуму и времену првог приступања суду Шаље на седници пред судијом за претходни поступак бити објављене ускоро.

Прво приступање суду обавља се на јавној седници и може се пратити преко интернет странице Специјализованих већа.

Суд је позвао Шаљине жртве за се пријаве суду за формално добијање тог статуса у процесу који ће бити спроведен против њега.

Број прегледа:
hit counters free

Новости