9/10/2019 16:24
Online Counter

Иако некадашња посланица Позитивне у Скупштини никад није и званично поднијела оставку на функцију у партији, што би је дисквалификовало као будућу заштитницу људских права, Азру Јасавић је за ту функцију предложила Иницијатива младих за људска права (Youth Initiative for Human Rights, YIHR), пишу Вијести.

Њена некадашња партија, потврђено је Вијестима, и даље је активна, а Јасавић тврди да није функционерка и да више није ни чланица Позитивне Црне Горе.

Према Закону о омбудсману, заштитник људских права и слобода, као ни његови замјеници, не могу бити чланови политичке организације, нити учествовати у политичким активностима.

Јасавић је Позитивну Црну Гору основала са Дарком Пајовићем, актуелним амбасадором Црне Горе у Kини, а странка је, како су Вијестима казали из Министарства јавне управе, и даље на списку активних у регистру политичких партија. Пајовић је, према подацима из регистра, и одговорно лице Позитивне. Пајовић је након парламентарних избора који су одржани у октобру 2016, поднио оставку, а Јасавић се од тада у медијима помиње као вршилац дружности предсједника странке.

Она је Вијестима јуче казала да није у партији, ни као члан, нити обавља било какву функцију, иако је неколико сати избјегавала да конкретно одговори на то питање.

О статусу у Позитивној, претходно је одговарала да ће се јавити касније.

Иако формално представљана као дио опозиције, Позитивна је својим гласовима Демократској партији социјалиста, на челу са Милом Ђукановићем, обезбиједила останак на власти.

YIHR је, како су Вијестима казали из кабинета предсједника Црне Горе, и једини предлагач Јасавићеве за будућу заштитницу.

Из те организације Вијестима су рекли да је некадашња функционерка Позитивне са том организацијом сарађивала као адвокатица и координаторка програма бесплатне правне помоћи.

“Kроз вишегодишњу сарадњу показала се посвећена концепту људских права. Kроз предмете које је водила пред Судом у Стразбуру, у случајевима Алковић и Милић/Никезић, који су успјешно ријешени, показала је стручност. Након тога је pro bono заступала неке наше случајеве, што нам је било више него довољно да подржимо њену кандидатуру”, рекла је Вијестима Александра Вукчевић, програмска директорица Иницијативе младих за људска права.

Број прегледа:
hit counters free

Новости