6/10/2019 10:23
Online Counter

Орден Светог Саве Првог реда којим је Свети архијерејски синод Српске православне цркве одлучио да награди предсједника Србије Александра Вучића, изазвао је хаос унутар Патријаршије, сазнаје портал Српско уједињење од тројице владика. Орден Светог Саве Другог реда добиће и генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.

Како сада стоје ствари, револтирани признањем које се додјељује Вучићу, Мило Ломпар и Матија Бећковић одбијају да одрже говоре на централној прослави 800 година Српске православне цркве у Београду.

Тројица владика Српске православне цркве потврдили су за портал Српско уједињење да постоји проблем због додјеле високог признања Александру Вучићу.

– Патријаршија је незванично обавијештена, без писаног акта, да су др Ломпар, који је и предсједник Задужбине Милоша Црњанског и Матија одбили да буду говорници на скупу, у уторак, на коме се уручује признање Вучићу. Иако владика Порфирије, који стиже на све стране, покушава да изглади ствари, од њиховог присуства изгледа неће бити ништа. Српска црква ових дана прелама. Наш сабрат Амфилохије овим шаље јасну поруку и Синоду и Сабору, али и Вучићу. Мислим да то није требало овако и сада да уради, иако је и он нудио неки свој ''компромис'' – да се Вучићу не уручује орден на скупу на коме говоре Ломпар и Бећковић и да се то нипошто не ради на 800 година аутокефалности Српске цркве због онога што планира да уради са Косовом, каже један од владика.

Други владика тврди да вјерује у то да ће Ломпар и Бећковић до понедјељка поподне преломити да дођу, иако су додатно испровоцирани ставом Патријаршије да лидери опозиционих странака из Србије, укључујући и десничарске партије, не буду позвани и уважени колико и представници Српске напредне странке.

Данас, иначе, у манастиру Жича, саборном архијерејском литургијом, почиње централна прослава обиљежавања 800 година самосталности СПЦ.

Број прегледа:
hit counters free

Новости