9/9/2019 22:46
Online Counter

Специјални изасланик за Западни Балкан Метју Палмер састао се у Подгорици са председником ЦГ Милом Ђукановићем и премијером Душком Марковићем.

Како је саопштено из Кабинета црногорског председника, Палмер је током разговора са Ђукановићем рекао да је Црна Гора лидер и најуспешнија мултиетничка држава у региону, те да није случајно то што је, како је навео, прва држава коју посећује након преузимања дужности специјалног изасланика.

Палмер је у јуну, уочи именовања за специјалог изасланика, боравио у Београду, где је разговарао са председником Србије Александром Вучићем, а на Бледу је пре шест дана присуствовао стратешком самиту, где се, између осталог, састао са шефом српске дипломатије, Ивицом Дачићем.

Палмер се у Подгорици састао и са премијером Душком Марковићем, који је, како је саопштено из Владе, оценио да његово именовање и за специјалног изасланика за Западни Балкан представља реалну могућност убрзања реализације стратешких циљева Црне Горе и допринос стабилности целог региона.

"Посебно нас радује да сте на тој дужности Ви као одличан познавалац Балкана", рекао је Марковић.

У саопштењу се наводи да је Палмер рекао да Сједињене Америчке Државе његовим именовањем поручују да су поново фокусиране на овај регион.

У разговору је констатовано да је процес европске и евроатлантске интеграције региона Западног Балкана у интересу и овог региона и Европе у целини те да политику проширења ЕУ треба посматрати као европску стратешку политику.

"То значи да процес проширења мора бити жив. То је интерес и ЕУ и држава нашег региона", рекао је премијер, пренела је РТЦГ.

Марковић је информисао саговорника о резултатима и стратешким плановима на политичком плану уз констатацију да владина успешна економска политика даје одличне развојне резултате.

“У процесу европске интеграције посебан акценат је на резултатима у области владавине права и јачања слободе медија”, рекао је премијер.

На интересовање америчког дипломате председник Марковић је рекао да је влада посвећена успеху дијалога о изборима као и договору о механизму њиховог спровођења и признања од свих актера.

Број прегледа:
hit counters free

Новости