25/7/2019 22:56
Online Counter

Нови британски премијер Борис Џонсон, који је два пута боравио у Србији – као новинар 1999. године и у званичној посети 2016. године, у време када је у влади Терезе Меј био министар спољних послова, више пута је критиковао НАТО због бомбардовања СРЈ 1999. Године.

Kрајем деведестих Џонсон је био дописник “Дејли телеграфа” из Београда и са Kосова.

“Ајриш тајмс” пише да је Џонсон у својим текстовима документовао цивилне жртве НАТО-а, укључујући смрт трогодишње Милице Ракић коју је 17. априла 1999. у Батајници убио гелер бомбе док је седела на ноши. Лист је пренео и део текста који је Џонсон тада написао.

“Наравно, није било намерно. Али може се рећи да је било намерно да је НАТО испалио бомбе са 15.000 стопа (око 4,500 метара) свестан да ће цивили бити убијени. Разлог зашто тако високо лете је тај да се овај рат заснива на моралној рачуници која каже да животи југословенских или албанских цивила вреде много мање од живота савезничких војника и авијатичара”, навео је Џонсон.

Његове текстове сада није могуће пронаћи на интернету, тек понеки део, али углавном се наводи да је Џонсон био противник бомбрадовања и један од ретких новинара са запада који је оштро критиковао НАТО, пише Блиц.

Србију је касније често користио као пример, у време када је критиковао одлуку Велике Британије да подржи инвазију на Ирак у марту 2003. године.

“Видео сам уништене животе и породице уништене бомбардовањем, и видео сам цивиле који жале за својим најближима које је убио НАТО. Сви смо видели резултате трагичних грешака Пентагона”, рекао је Џонсон током дебате у парламенту Велике Британије 2003. године.

Број прегледа:
hit counters free

Новости