18/11/2019 8:52
Online Counter

Уз гласне звиждуке и скандирање „Носи се, агенте државне безбедности”, „Тајна полиција” и „Срамота”, премијер Чешке Андреј Бабиш положио је данас цвеће и запалио свећу пред спомеником на Народном булевару у Прагу, на 30. годишњицу демонстрација којима су 1989. почели чехословачка Плишана револуција и пад комуниста.

Та група демонстраната међу Пражанима који од јутра доносе цвеће и пале свеће да обележе прве брутално растеране студентске демонстрације које су покренуле Плишану револуцију 17. новембра 1989. године извиждала је ;и чиновника председничке канцеларије који је положио венац у име председника Чешке Милоша Земана.

„Народни булевар је симболично место слободе и демократије. Не схватам зашто протестују против мене и траже моју оставку. Бабиш не краде. Не може никога да корумпира. Траже од мене да одустанем од Агроферта, али ја сам то већ урадио. Мене више не пуштају ни на годишњу скупштину Агроферта”, казао је новинарима премијер Бабиш о захтевима са демонстрација у суботу, када му је преко 257.000 Чеха у парку Летна поставило ултиматум да реши свој сукоб интереса тако што ће одабрати да ли ће контролисати своју пословну империју и медије и богатити се на европским дотацијама или ће бити премијер владе која о дотацијама одлучује.

Чеси као и Словаци данас на улицама и низом манифестација, концерата, дебата у оквиру Фестивала слободе славе 30 година живота у слободној и демократској земљи.

Политичари на челу са премијерима Вишеградске четворке - Чешке Андрејом Бабишом, Пољске Матеушом Моравјецким, Мађарске Виктором Орбаном и Словачке Петером Пелегринијем, као и председником немачког парламента Волфгангом Шојблеом данас су годишњицу обележили на централној државној свечаности у Народном музеју у Прагу, док ће поподне премијери заједно славити у Братислави.

„Храброст Вацлава Хавела у време комунизма и Плишане револуције завређује дивљење, иако се мишљења о њему разликују као код свих изузетних личности. Ја сам 1989. био члан Комунистичке партије и као што сам много пута рекао, нисам на то поносан. Нисам у то време био храбар и ангажован као Вацлав Хавел. Данас сам овде као премијер наше земље, изабран на слободним изборима. Зато изражавам захвалност и покорност”, казао је у говору у Народном музеју Бабиш.

Чешки премијер захвалио је студентима који су били храбри да пре три деценије изађу на улице, глумцима и интелектуалцима који су одмах реаговали на бруталност комунистичке полиције и разбијање демонстрација, координирали протесте грађана а затим основали Грађански форум, те је Чехословачка за месец и 12 дана ненасилно оборила комунисте и добила нову владу, новог председника Вацлава Хавела а наредне године и прве слободне, демократске изборе.

„Хвала вама који сте нас 1999. године увели у НАТО и вама захваљујући којима смо ушли 2004. године у Европску унију. Хвала вама који излазите на изборе. Хвала вама који изражавате своје мишљење и није вам свеједно у каквој земљи живимо”, казао је Бабиш, преноси Бета.

Чешка према речима премијера Бабиша захваљујући свима њима данас живи у најбоље и најслободније време у својој историји а набрајајући економске успехе, премијер је подсетио да је Чешка данас седма најбезбеднија земља у свету.

„Наш задатак је сада да очувамо слободу и демократију за наредне генерације. Не морамо да се увек слажемо, али ми смо сјајна земље, пуна сјајних људи”, рекао је Бабиш.

Чешки премијер подсетио је такође да су Пољаци били први у Источној Европи који су се изборили за слободне изборе, Мађари први који су исекли бодљикаву жицу гвоздене завесе а Немци оборили у новембру 1989. године Берлински зид и охрабрили тако и остале народе да устану против тоталитарног режима.

„Револуције те 1989. године разликовале су се колико се и разликују народи који су их дизали. Посебно име понела је чехословачка револуција - плишана”, нагласио је у Народном музеју у Прагу председник Бундестага Волфганг Шојбле.

Он је апеловао на то да данас сви заједно ојачају Европу узајамним поштовањем и оним оптимизмом чији је симбол парола демонстрација Плишане револуције „Када, ако не сада? Ко ако не ми?”.

Мађарски премијер Виктор Орбан означио је земље Вишеградске четворке за будућност Европе, сада 30 година након ненасилног демонтирања тоталитарних комунистичких режима али је супротно од Шојблеа упозорио да Европа не треба да иде путем дубље интеграције већ да ојача националне државе.

„Без националних држава не може да постоји демократија. Ако желимо да побољшамо наш европски свет, морамо да живимо наш средњоевропски живот, тако да можемо да заштитимо наше породице, да волимо свој народ, да имамо свој језик, слободу и независности. Пре 30 година смо мислили да је наша будућност Европа. Сада већ видимо да смо ми будућност Европе”, казао је Орбан.

Словачки премијер Петер Пелегрини приметио је, као и премијер Бабиш колико су поларизована друштва у региону и колики је јаз међу људима у земљама које сада славе 30 година живота у слободи.

„Пре 30 година смо секли бодљикаву жицу и рушили барикаде. Данас, међутим, видимо да смо се се опет ментално поставили једни против других. Молим, променимо то. Тражимо широку подршку за наше планове и идеје. То је основна порука тих новембарских дана за садашњицу”, казао је премијер Пелегрини.

Број прегледа:
hit counters free

Новости