26/7/2019 8:42
Online Counter

Ако су испуњени сви законски услови нема препреке да се црногорски језик уведе у службену употребу у општини Врбас, изјавила је председник Владе Србије Ана Брнабић.

На питање посланице ЛСВ Олене Папуге шта ће урадити поводом тога што општина Врбас избегава обавезу увођења црногорског језика у службену употебу с озбиром да су испуњени сви законски услови, Брнабић је у Скупштини Србије рекла да Национални савет црногорске националне мањине то питање може да се подигне на ниво Републичког савета за националне мањине.

"Ако се Национални савет црногорске националне мањине није обраћао, молим да се обрате. Ја сам и председница Републичког савета за националне мањине, то је директно мој посао да обезбедим, уколико постоје сви услови, да они то и добију", каже Брнабић.

Наводи да као председница Владе не може да зна шта се дешава у свакој локалној самоуправи са сваким националним саветом.

"Зато служи та институција, Републички савет за националне мањине, коју су похвалиле све европске институције, пре свега Савет Европе", каже Брнабић.

То питање може, додаје, да се јако лако реши, јер постоји институционални механизам који се стално састаје. Навела је да се Републички савет за националне мањине од 2009. до 2014. састао једном.

"Ми имамо на четири месеца састанке, лако се то институционално решава у овом тренутку", рекла је Брнабић одговарајући на питање посланице ЛСВ.

Олена Папуга је рекла да се њих 7.353 у општини Врбас изјашњавају као Црногорци, што је 17,5 одсто становништва те општине, те подсетила да је пре девет година општина Мали Иђош, Ловћенац и друга села која су претежно насељена Црногорцима без проблема увела црногорски језик у службену употребу.

Број прегледа:
hit counters free

Новости