14/10/2019 22:11
Online Counter

Митрополит Амфилохије оцијенио је да су историчари изманипулисали предсједника Мила Ђукановића када је ријеч о аутокефалности црногорске цркве.

Упитан да ли је Ђукановић одговоран што ће се владајући ДПС убудуће залагати за ''ЦПЦ'', митрополит црногорско-приморски је казао да су “његови историчари главни кривци”.

“Не знам да ли је ту овај Андријашевић, претпостављам да је он у питању. Они су ти који су му подметнули, а он има повјерења у њихове лажи. Много му је мудрије да се њих ратосиља“, казао је Амфилохије у разговору за “Вијести“.

Амфилохије је оцијенио да му они приказују лажну историју и да Ђукановић није човјек који се бави историјом.

“Та прича да је Митрополија црногорска, црногорска црква, звали је како хоћете, укинута 1918. или 1920. године, и да они сада треба да је стварају је потпуно једно безумље, коме ће се насмијати сваки паметни човјек. Митрополија постоји без прекида од 1504. под тим називом. Све свештенство, све монаштво, сви епископи, свеукупна имовина остала је Митрополије црногорско приморске у времену када је она васпоставила јединство са осталим црквама некадашње Пећке патријаршије. То се догодило 1922. и ништа се друго није догодило. Сада причати да је нестала она Митрополија, она црква, и да треба стварати некакву нову - то само могу људи који немају ни свијести, ни савјести“.

Мила Ђукановића треба прво да крстимо, да бисмо могли да му дамо орден, овај је макар крштен”, одговорио је Амфилохије на питање да ли би предсједнику Црне Горе уручио орден Светог Саве, након што је недавно српски патријарх Иринеј одликовао предсједника Србије Александра Вучића.

Он је рекао да поштује сваку странку и власт, али да не може да поштује нешто што је “против савјести и логике”, истакавши да је мисија цркве “да буде свједок Божје правде и Божје истине у сваком поколењу”.

Амфилохије је оцијенио да је и до сада било свакаквог безумља, али да још није чуо веће од намјере да “стварају своју такозвану црногорску православну цркву”.

“Цркву да стварају, која осам вјекова без прекида овдје постоји. Шта ће да стварају? Шта то значи стварати неку цркву? Kао да ово није црногорска црква, тако се зове - Митрополија црногорска. Звала се некада и Скендеријска, и Зетска, и Црногорско приморска“, закључује Амфилохије Радовић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости