6/8/2019 21:40
Online Counter

Принц Никола Петровић каже да је одлучио да, све док Црна Гора не нађе унутрашњи мир, одгоди пренос посмртних остатака његове породице у Црну Гору. Тврди да је он “тешког срца и у бризи за социјалним миром” предложио да посмртни остаци његовог оца и стричева буду покопани на цивилном гробљу, а не у Цетињском манастиру којим управља Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве.

Рекао је и да не жели да коментарише увредљиве поруке које му је упутио епископ цетињски Амфилохије.

“У једном другачијем контексту би моја дубока жеља била да се посмртни остаци мог оца и његових стричева придруже посмртним остацима својих предака у манастиру на Цетињу, као и да тај догађај буде нова прилика за уједињење грађана Црне Горе. Нажалост, суочен са неслагањима које би овај логични став изазвао, тешког срца и у бризи за социјалним миром, предложио сам да се посмртни остаци покопају на цивилном гробљу”, навео је он.

Црногорска влада планира да пренесе посмртне остатке три сина краља Николе (Данила, Мирка и Петра) и његовог унука Михаила који је наслиједио круну Петровића 1921. године. Они би требало да буду сахрањени на градском гробљу у дијелу такозваног дворског гробља, које би било формирано.

Митрополит Амфилохије сматра међутим да би сахрањивање Петровића мимо гробнице краља Николе у манастиру Светог Петра Цетињског, било срамотно. Он је рекао да му је много жао принца Николе Петровића, јер га власт у Црној Гори користи.

“Он, сиромашак, нема пара. А не зна ни своја предања, одрастао у туђој земљи, нити зна ко су и шта су Петровићи, па се саглашава са њима, јер му дају мало пара и он је онда задовољан”, тврди митрополит.

Број прегледа:
hit counters free

Новости