21/8/2019 8:30
Online Counter

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је човјек политике и не зна шта је црква, а не може ни знати кад није крштен, казао је у интервјуу за РТС митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Истакао је да је Ђукановић партијски човјек и да му је црква исто што и партија.

“Он подређује цркву политици, и онда и мене нападају, као ја сам сад експонент неке великоруске или великосрпске идеје. То је потпуна бесмислица. Ја сам прије свега хришћанин, епископ православне цркве, хришћанске, и за мене је то основно својство. А црква којој припадамо, она се назива српском, руском или грчком, с обзиром на њено географско присуство, или с обзиром на број вјерника, али она је по својој суштини васељенска, нема национални карактер”, оцјењује митрополит.

На констатацију новинара да је 1997. године са Ђукановићем имао занимљиве односе и да га је ипак подржао умјесто Момира Булатовића, митрополит наводи да се он у ту причу није мијешао.

“У том расколу међу њима Ђукановић је био очевидно способнији као политичар. Ја сам сахранио честитога Момира Булатовића, а у то вријеме овај је, ипак, као политичар био промућурнији, па је и тражио сусрет са патријархом Павлом. То је било пред предсједничке изборе, и заиста патријарх Павле га је са свим поштовањем примио. Тада је долазио и у Цетињски манастир код ћивота Светог Петра. Послије је чак долазио да ложи бадњак, додуше Цетињани су оштри, па и данас му памте да га наложи наопако – тако му кажу Цетињани, била је велика ватра, а ни он није био вјешт, па га је бацио онако, баш наопако”, каже Амфилохије.

Број прегледа:
hit counters free

Новости