16/8/2019 20:50
Online Counter

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије оцијенио је да је кривична пријава министра културе Александра Богдановића, због хуманитарног концерта у Херцег Новом, свједочанство неразума једног човјека, али и оних који су га поствили на то мјесто.

„То је свједочанство неразума министра културе и то није култура, него њено порицање и некултура најгоре врсте. То није први пут од њега и то је знак његове необразованости, а доказ је и његов предлог — да икону Богородице Филермосе стрпа у ону пећину. Све то показује да је он залутао у културу и поставља се питање — ко је таквог човјека поставио на то мјесто? Нека Бог да разума и њему, али и властима: да нађу једног нормалног човјека да буде на тако значајном мјесту“, рекао је митрополит за „Нови ТВ“.

Поводом заставе на концерту, која је Богдановићу такође спорна, митрополит Амфилохије каже да је то црквена застава, а тробојка је и застава краља Николе Петровића.

„Порицати тробојку, а представљати се за министра Црне Горе,  не спада у нормалне ствари. Пјесму „Тамо далеко“ пјева сва Европа. Бити против те пјесме у Црној Гори, и то у име Црне Горе, поставља питање — која је то Црна Гора. То није моја, а ни Црна Гора Петровића. То није Црна Гора, то је Монтенегро“, казао је Амфилохије.

Додао је да све оно што се чуло на Канли кули смета дружини на власти, која је пљунула на краља Николу и која се одрекла оних гробова за ослобођење Косова и Метохије 1912. и 1913. године, и велико је питање докле ће ићи то одрицање.

„То је срамна прича о одрицању од Косова и Метохије и срећа је да је краљ Никола предао кључеве Дечана тадашњем митрополиту, а потом и патријарху Гаврилу Дожићу, а њих смо нашли код ногу Светога Петра. Дакле, кључеви Метохије су у Цетињском манастиру, а они који се тога одричу, одричу се изворне Црне Горе. Они могу да раде шта хоће, али Косово и Метохија остају саставни дио Црне Горе, као што је то било од времена Војислављевића, Балшића, па све до Петровића. Косово и Метохија је темељ Црне Горе. Они који се свега тога одричу боре се против, како кажу, Велике Србије, али устоличују ’велику Албанију‘“, додао је митрополит.

Број прегледа:
hit counters free

Новости