18/9/2019 21:34
Online Counter

Потпредседник САД Мајкл Пенс изјавио да је америчка војска спремна да одговори на нападе на саудијске нафтне објекте. Иран послао званично упозорење.

"Након неиспровоцираног напада овог викенда на низ нафтних објеката у Саудијској Арабији уверавам вас да смо ми спремни (за војну реакцију)", рекао је Пенс. Он додаје да ће САД заштитити себе и савезнике у Персијском заливу, док ће напад на савезнике Американаца и светске испоруке нафте доживети неуспех.

Он је поновио да су САД "спремне за рат", како се раније изразио амерички председник Доналд Трамп.

О нападу на нафтно постројење коначно се огласила и Саудијска Арабија, која је саопштила да је готово сгурна да иза напада на њено нафтно постројење стоји Иран. "Скоро сигурно је напад извршен уз подршку Ирана", рекао је принц Калиф бин Бандер бин Султан ал Сауд, амбасадор Саудијске Арабије у Лондону.

Он је навео да Саудијска Арабија не жели да реагује исхитрено јер су нови конфликти последња ствар која је потребна региону.

Саудијски принц Мохамед бин Салман је изјавио да напад на нафтна постројења у тој земљи представља "прави тест светске воље" да се супротстави субверзивним актима који прете међународној стабилности, преносе медији. Он је то рекао у телефонском разговору са председником Јужне Кореје Мун Џае Ином, који је позвао међународну заједницу да "заузме чврст став и одлучну акцију" према таквим нападима, преноси Ројтерс.

Међутим, ни Иран није остао нем на оптужбе. Осим што данима негирају да они не стоје иза напада за који су одговорност преузели јеменски Хути, данас је стигло и упозорење Вашингтону.

"Ирански одговор на евентуални војни напад неће бити ограничен на његов извор", поручио је Техеран у званичној дипломатској ноти упућеној Вашингтону, преноси агенција ИСНА.

Та нота је упућена САД преко швајцарске амбасаде, а Иран је и у њој поновио да не стоји иза напада. Како се наводи, Техеран је послао и упозорење да би сваки корак САД према Ирану добио директну реакцију.

Б92-Танјуг

Број прегледа:
hit counters free

Новости