19/12/2019 8:04
Online Counter

Америчка компанија Ошкош завршиће лакa оклопна возила за Црну Гору до 31. јануара 2021. године, објавио је Пентагон.

У дијелу који се односи на склопљене уговоре, Пентагон је објавио да је са водећом америчком компанијом за производњу тактичких камиона и лакооклопних возила Ошкош склопљен уговор вриједан 803 милиона еура за набавку 2.721 оклопно возило и 16.714 пакета резервних дјелова.

Од тога ће Црној Гори, како је раније договорено са Ошкош компанијом, бити испоручено 67 возила.

“Нова измјена уговора укључује продају војне опреме Црној Гори”, објавило је америчко Министарство одбране.

Министарство одбране Црне Горе 23. октобра потписало је уговор за набавку 67 лаких оклопних возила. Првих 20 комада ући ће у наоружање Војске Црне Горе у другој половини 2020. године, а сви примјерци стићи ће из фабрике у Војску Црне Горе до 2023. године. Након што Црна Гора буде опремљена ЈЛТВ возилима, постаће четврта чланица НАТО која користи ову врсту наоружања. До сада су уговоре са Ошкошом склопиле Литванија, Велика Британија и Словенија.

Таква врста опреме коштаће министарство додатних 35 милиона еура, а уговор о испоруци ових система је прошле седмице скопљен са израелском фирмом Елбит. Медији су недавно објавили да ће након Црне Горе и Сјеверна Македонија кренути у набавку ЈТЛВ возила.

Скопље ће, према писању Балканске безбједносне мреже, ускоро потписати уговор са Ошкош компанијом о набавци 151 ЈЛТВ-а у периоду до 2024. године, а затим у сљедеће четири године још 98 возила.

Подгорица, Љубљана и Скопље су уговориле посао кроз директне преговоре министарстава одбране са Пентагоном који је у име корисника закључио наруџбине са фирмом Ошкош.

Број прегледа:
hit counters free

Новости