10/1/2021 20:43
Online Counter

Севернокорејски лидер Kим Џонг Ун изјавио је да његова земља развија нова наоружања, укључујући нуклеарну подморницу, тактичко нуклеарно оружје и напредне бојеве главе дизајниране да продру у противракетне одбрамбене системе.

Kим је рекао да Северна Kореја напредује са наоружањем како би одвратила Сједињене Државе, преноси CNN.

- Без обзира ко је на власти у САД, истинска природа и истински дух анти-севернокорејске политике никада се неће променити - рекао је Kим, према наводима државне корејске централне новинске агенције (KCNA).

- Развој нуклеарног оружја треба да напредује без прекида - нагласио је он.

Према Kиму, пројекти су у различитим фазама развоја. Рекао је да је "технологија навођења са више бојних глава" у завршној фази, док су студије хиперсоничног лета које би се могле применити на нове балистичке ракете "завршене", а Северна Kореја "врши припреме за њихово испитивање и производњу".

Ово је, како наводи CNN, потенцијални знак да је Пјонгјанг можда на прагу да настави са тестирањем пројектила према Вашингтону и Сеулу.

Побољшања у тактичком нуклеарном оружју - за које се предвиђа да се користе на краћем домету и често су мање деструктивна од стратешког нуклеарног оружја - такође се финализирају, рекао је Kим.

Чини се да су истраживања подморница нуклеарним погоном најмање далеко. Истраживање ових подморница је завршено и у "завршној фази испитивања", тврди Kим.

Иако је севернокорејски лидер казао да континуирано нагомилавање нуклеарног и конвенционалног наоружања не "искључује дипломатију", упозорио је противнике на било какав "покушај нарушавања највиших интереса и достојанства земље".

Kим је рекао да кључ за успостављање новог односа Северне Kореје и Сједињених Држава лежи у томе да САД окончају "политику непријатељства" према Пјонгјангу, што Северна Kореја често дефинише као савез Вашингтона са Јужном Kорејом и размештање америчких снага у источној Азији, пише CNN.

Новоизбрани председник Џо Бајден је, међутим, јасно ставио до знања да ће његова спољнополитичка стратегија подразумевати јачање веза са савезницима које је Трамп "напустио".

Јужнокорејско Министарство за уједињење рекло је да Сеул неће мењати своју политику према денуклеаризацији или међукорејском миру као одговор на Kимове коментаре.

- Јужна Kореја се нада да се разговори између Северне Kореје и Сједињених Држава могу наставити што је пре могуће почетком нове администрације - наводи се у саопштењу министарства.

Али Бајденова администрација ће можда бити приморана да се позабави тим пре него што би желела, јер је Северна Kореја спроводила провокативна ракетна испитивања током првих 100 дана и Трампове и Обамине администрације, наводи CNN.

Иако Kим није рекао да су слични тестови наоружања сада опција, он је пре годину дана наговестио да се више не осећа везаним споразумима са Трампом о заустављању нуклеарног оружја и тестирања ракета великог домета.

Број прегледа:
hit counters free

Новости