3/1/2020 15:18
Online Counter

Амбасадор Републике Србије у Подгорици Владимир Божовић одбио је да прими протестну ноту у Министарству вањских послова поводом синоћњег покушаја паљења црногорске заставе испред просторија Амбасаде Црне Горе у Београду

Српски амбасадор Владимир Божовић одбио је да прими протестну ноту од МВПЦГ сходно инструкцији Министарства иностраних послова Србије. Он је то учинио током разговора на који је позван поводом недавних дешавања испред просторија Амбасаде Црне Горе у Београду.

Генерални секретар Миодраг Канкараш уложио је протест Министарства вањских послова Црне Горе, најоштрије осуђујући вишеструке покушаје паљења црногорске заставе и насртаја на просторије Амбасаде, при чему су, како тврди, изостале реакције државних званичника Србије.

“Појединим иступима јавних личности у претходном периоду доводи се у опасност безбједност наших дипломата”, нагласио је Канкараш

Он очекује да ће званични Београд одмах реаговати у складу с Бечком конвенцијом о дипломатским односима у циљу обезбјеђења неповредивости просторија Амбасаде Црне Горе у Србији, као и неповредивости државног знамења Црне Горе.

Он је навео да су неконтролисани протести испред просторија Амбасаде Црне Горе у Београду, нецивилизацијско понашање учесника протеста и покушај паљења државне заставе Црне Горе, у супротности са начелима добросусједских односа двије пријатељске државе и начелима међународног права о обезбјеђивању несметаног и безбједног функционисања дипломатско-конзуларног представништва у земљи пријема.

Божовић је осудио поменути чин као непримјерен, наглашавајући да он ни у ком случају не одражава званичан став ни државе Србије, нити њених грађана.

“Република Србија осуђује гађање и покушај спаљивања црногорске заставе, што ће данас званично саопштити и Министарство спољних послова”, рекао је амбасадор, пренијевши “жаљење министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића због наведеног акта”

Такође, истакао је да се у комуникацији са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем предузимају све мјере у циљу заштите просторија и особља Амбасаде Црне Горе. Он је, изразивши поштовање према Црној Гори као сусједу, независној и самосталној држави, истакао да се Србија не жели мијешати у унутрашње ствари Црне Горе.

Број прегледа:
hit counters free

Новости