11/2/2020 13:48
Online Counter

Иза одлуке црногорске Управе полиције да забрани ''патриотски скуп'' на Цетињу, најављен за 13. фебруар, стоје америчка и британска амбасада у Црној Гори, сазнаје портал Српско уједињење из поузданих извора.

Саговорници нашег портала тврде да је прво америчка, а затим и британска амбасада у Подгорици, отворено ''препоручила'' тиму који контролише државни безбједоносни апарат да донесу ''ускађену са законом'' одлуку којом се забрањује окупљање у организацији Црногорске културне мреже (ЦКМ).

''Дијалог'' државног врха са амбасадорима и неколико официра обавјештајаца НАТО-а трајали су прекјуче и током јучерашњег дана.  Окончали су се саопштењем Управе полиције, у раним поподневним сатима, у коме је прецизно наведено да се забрањује одржавање скупа на Цетињу под слоганом ''Сви заједно за грађанску и европску Црну Гору''.

Један од извора портала Српско уједињење, близак безбједоносним структурама, навео је да је фракција Мила Ђукановића, у оквиру Демократске партије социјалиста, била тврђа и одлучнија да се не попушта под било чијим притиском, али да је, са друге стране, екипа окупљена око Душка Марковића, била ближа процјени да треба вјеровати ''западним савезницима''.

Током комуникације са изасланицима Мила Ђукановића, представници америчке амбасаде истакли су одлучност да се ствари не врате на почетак и не поништи Закон о слободи вјероисповијести. Ипак, нека врста дијалога је неопходна, да би се, како – тако, у институционалној форми маргинализовао утицај Српске цркве у Црној Гори. Запад, једино на такав начин, може да ''прогута'' реакције режима ако се процеси ''отргну'' контроли.

Саговорници портала Српско уједињење слажу се да ипак не постоји суверени утицај актуелног режима на постојећу кризу и превирања у Црној Гори, али свакако да ''гарантују'' да није намјера да Американци и Британци помогну Српској православној цркви.

Прије ће бити, каже један од наших извора, да желе да додатно ослабе Ђукановића како би ситуација у Црној Гори постала још хаотичнија, а атмосфера у табору црногорских националиста наелектрисанија. У сваком случају, ако се, у наредном периоду, десе контрамитинзи у Црној Гори, биће очигледно само једно – то су одлучиле амбасаде које су недавно ''поништиле'' одлуку Управе полиције да не обезбјеђује литије и сада наложиле забрану скупа на Цетињу.

Дакле, ''зелено свијетло'' зависи искључиво од њих. До тада, ''обезбијеђен бесплатан превоз'' за ''патриоте'' из већине општина у Црној Гори, како је то обећавала ЦКМ, нема вриједност једне једине папирне марамице!

Број прегледа:
hit counters free

Новости