14/11/2019 8:12
Online Counter

Парламентарна скупштина Савета Европе (ПС СЕ) ће сутра изабрати новог изасланика за Косово, а један од кандидата је Алексеј Кондратијев, са којим, уколико буде изабран, одлазећи министар привремених приштинских институција Беџет Пацоли не жели да сарађује.

Пацоли је оценио да би именовање руског држављанина за известиоца Савета Европе за Косово могло бити опасно за земљу.

Спутњик је разговарао са кандидатом ПС СЕ и сенатором у Савету Федерације Русије Алексејом Кондратјевом о оваквој реакцији Приштине.

Шта је, по Вашем мишљењу, разлог такве реакције Пацолија на вашу кандидатуру?

— Пре свега, треба разумети менталитет косовских Албанаца. Од момента уласка руске јединице у састав Кфора на територији Косова, Албанци су се јако негативно понашали према Русима и на сваки начин су показивали да нису спремни за дијалог и сарадњу са нама. Они су преферирали, уместо Руса, амерички контингент. Ово није нека новост.

Друго, и по мени најважније — током ове године много се променило у административној структури у Приштини, и неке промене директно крше резолуцију 1244 Савета безбедности УН. На пример — формирање такозваног министарства одбране Косова, што је сада једна од најважнијих тачака у односима Београда и Приштине и УН. Зато косовске власти са данашњим паналбанским ставовима опозиције не желе никакво присуство Руса на Косову.

Да ли Ви планирате да посетите КиМ током свог будућег мандата?

— Наравно, мораћу да проценим ситуацију на терену, како бих после извештавао у оквиру резолуције 1244 и међународног права, и како бих дао одговарајућу оцену. Сада имамо изјаву Беџета Пацолија, који је моје учешће као извештача оценио на свом профилу на Твитеру као „претњу за националну безбедност Косова“. Зато се прави негативна слика већ на старту.

​Мораћу да посетим Косово, али раније су се дешавали случајеви када косовски Албанци нису пустили на територију покрајине неколико извештача ПС СЕ, а они нису могли никако утицати на Приштину. Зато, када причамо о демократији и транспарентности, поштовању људских права и владавини права, све стране морају да поштују оно што је наведено у Уставу Савета Европе. Самопроглашено Косово, иако није чланица ПС СЕ, изражава жељу да постане чланица, и онда треба да подржава фундаменталне вредности ове организације.

Каква је Ваша платформа у будућем мандату?

— Ми планирамо да полазимо од владавине права. Све групе становништва на Косову морају да имају једнака права, независно од националности и религије — Срби, Албанци, Роми и остали. Друго је питање — данас постоје нерасветљена кривична дела и прекршаји и треба да се разјасни зашто у овим случајима није реализована владавина права. И, пре свега, ми морамо да извршимо обавезе које су биле одређене раније, као и да упоредимо данашњу ситуацију са оном која је била раније у извештајима, да сагледамо динамику развоја и где то води. Зато бисмо били захвални међународној и европској заједници на подршци по овом питању.

Какву Приштину сте запамтили пре одласка са Косова?

— У „фејк“ вестима које су се појавиле у неким медијима, а које полазе од изјаве Пацолија, наведено је да сам боравио на Косову од 1999. до 2001. године. Али, заправо, ја сам био тамо од 1999. до 2000. године и нисам ишао по баровима и клубовима. За време мог боравка још се пуцало по улицама, дешавале су се отмице људи, нападали су се аутомобили и било је других облика криминала. Сама Приштина била је значајно разрушена због бомбардовања НАТО-а. Неке зграде и објекти су били погођени ракетама и бомбама — остале су рупе од бомби са осиромашеним уранијумом. Тако да је све прилично личило на ратно стање — наоружане патроле на путевима, патролирање хеликоптера, авиона и беспилотних летелица. И све тада је било под озбиљним војним надзором.

Одбор ПС СЕ за политичка питања и демократију треба 14. новембра да изабере известиоца за Косово. Његов задатак ће бити да информише међународну организацију Савета Европе о актуелном развоју демократије и, пре свега, о сукобу са Србијом. Изабрани известилац заправо ће постати амбасадор Савета Европе на Косову и, између осталог, добити широк приступ поверљивим темама, саопштио је раније немачки лист „Билд“.

Број прегледа:
hit counters free

Новости