25/11/2019 21:02
Online Counter

Делатност Александријске патријаршије при московском храму Свих Светих у Москви је обустављена, саопштио је Спутњику заменик шефа одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије Николај Балашов.

Белашев је објаснио да је одлука повезана са чињеницом да је Александријска патријаршија признала расколничку „Православну цркву Украјине“.

Како се наводи из резолуције патријарха московског и целе Русије Кирила, коначну одлуку ће донети Свети Синод.

Почетком новембра је саопштио да је Александријска православна црква унела Епифанија Думенка у диптих као поглавара „нове цркве“ Украјине. Руска православна црква је саопштила да је с дубоким жаљењем примила вест о признавању поглавара расколничке структуре и додала да је због признавања Епифанија немогуће даље молитвено спомињање Теодора Другог током богослужења у оквиру Московске патријаршије.

Крајем прошле године, на иницијативу тадашњих украјинских власти и Цариградске патријаршије, формирана је расколничка структура — такозвана „православна црква Украјине“. У јануару ове године неканонска црквена структура је добила томос о аутокефалности од цариградског патријарха Вартоломеја.

Број прегледа:
hit counters free

Новости