18/11/2019 9:19
Online Counter

Ероген Брајовић, који је пред Вишим судом у Подгорици оптужен да је вођа криминалне групе која је планирала више убистава, неће бити изручен Црној Гори, пише Дан.

Тренутно се налази у Албанији која одбија да га изручи јер је он држављанин те земље. Тамо му се суди за исто кривично дјело за које и у Црној Гори.

Kако је Дану појашњено, Албанија не изручује своје држављане, а посебно не оне против којих се воде поступци и пред њиховим судовима. Због тога ће предмет против њега, највјероватније, бити уступљен тамошњим судовима, док ће његов исказ бити прослијеђен Вишем суду, гдје је у току суђење Брајовићевој групи за више кривичних дјела.

Дилема око суђења Ерогену Брајовићу траје већ више од пола године и званичног епилога није било. Овај процес је одлаган неколико пута управо због захтјева Вишег суда.

Суђење је затворено за јавност. Суд је одлучио да од надлежних органа Албаније тражи додатно изјашњење како би утврдили у којој фази се налази поступак против Брајовића, као и више детаља о том предмету.

Министарство правде Албаније упутило је допис Вишем суду у Подгорициу којем су навели да је држављанин Албаније Ероген Брајовић у тој земљи осумњичен за исто дјело за које му се суди у Црној Гори. Овај допис прочитан је на претходном суђењу у Вишем суду у Подгорици, гдје се на оптуженичкој клупи налазе чланови три организоване криминалне групе које се терете за више ликвидација.

Пред вијећем судије Ане Вуковић прочитана је оптужница против оптужених.

Kао организатори криминалних група означени су Брајовић, Игор Вукотић и Ранко Радуловић. Kако се наводи у оптужници, чланови тих криминалних група постали су Жељко Радуловић, заштићени свједок чији је псеудоним Јадранко Јонски, Никола Мандић, Стефан Радуловић, Лука Радуловић, Радош Петрушић, Дарко Вицковић, Ратко Мартиновић, Радивоје Прерадовић, Ненад Лубура, Иван Тодоровић, Миладин Дедовић, Милован Перуничић и Жељко Матијашевић. Оптужницом су обухваћени и Златко Матановић и Стефан Перовић.

Према наводима из оптужнице, Брајовић, Радуловић и Вукотић припремали су ликвидације бивших и садашњих полицијских службеника Зорана Лазовића, Душка Голубовића и Душка Kопривице, његовог сина Страхиње Kопривице и наводних чланова „кавачког клана” Дарка Јањића, Радована Мујовића, браће Николе и Владимира Банићевића.

Број прегледа:
hit counters free

Новости