24/8/2019 12:14
Online Counter

Родитељи су огорчени и траже да неко нешто предузме, како се спорна лекција не би појављивала ни у једном уџбенику.

Прича о спорном уџбенику из историје за 6. разред основне школе датира још из 2015. године. Иако је још тада најављено да ће ово издање бити повучено, основци и даље из модификованог уџбеника уче да су Албанци староседеоци Балкана од којих су Срби примили народне обичаје. У уџбенику, чији је аутор Раде Михаљчић, пише да су обичаје, језик и друга народна обележја сачували Албанци, а да су досељени Словени, међу којима и Срби, примили обичаје и културу од Албанаца и да су се стопили с њима.

Наиме, у претходном издању из 2003. године, пише да када су се Срби доселили на Балканско полуострво затекли су староседеоце. Даље се наводи да су најбројнији били Власи, као и да се на подручју данашње северне Албаније, први пут у XI веку помињу Албанци. Пише и да су и Власи и Албанци насељавали планинске крајеве и бавили се сточарством, док су Срби насељавали жупанске крајеве погодне за пољопривреду. Срби се наводе као “придошли”, док су Албанци и Власи “домаће живље”, а како пише, упркос неповерењу и сукобима који су испрва владали, временом су постали упућени једни на друге.

Многим родитељима смета то што се оба уџбеника могу купити и даље, јер су и даље у оптицају, посебно када се купују половни уџбеници, чија је цена драстично приступачнија. Поједини су навели да су од наставника историје тражили објашњење о спорној лекцији, те да им је речено да је такав план и програм. Оно што заправо највише тишти јавност јесте што се ништа не предузима, како деца не би учила да су Срби од Албанца примили културу и народне обичаје.

Родитељи истичу да постоје разумни наставници који ђацима не дају на контролним задацима поменуте лекције, пише Интермагазин.

Један корисник Твитера написао је да је поцепао листове из књиге у којима пише да су Срби примили обичаје Албанаца и да дете има дозволу да добије јединицу. Ипак, има и оних који у написаном не виде ништа драматично и неистинито, позивајући се на то да је аутор уџбеника истакнут историчар. У питању је Раде Михаљчић професор Филозофског факултета Универзитета у Београду у пензији и редовни члан Академије наука и уметности Републике Српске.

Број прегледа:
hit counters free

Новости