18/8/2019 8:16
Online Counter

Албански форум неће дозволити кажњавање грађана Малесије, нити упоређивање културног скупа на обали Цијевне, на коме се само пјевало, играло и славило, са скуповима на којима се позива на мржњу, уз шовинистичке поруке, не само према Црној Гори, него и другим сусједним државама, саопштили су из тог политичког савеза.

У обраћању министру културе, Александру Богдановићу, из Албанског форума поручују да је потребно да се на нивоу свих националних партија размотри даље учешће у власти "гдје стоји министар који има један овакав став према културним активностима Албанаца".

Они су реаговали на најаву Министарства културе, из којег је саопштено да ће бити поднијета пријава против организатора скупа у мјесту Тргаја на обали Цијевне, због истицања симбола друге државе без националне заставе Црне Горе.

"Поштовани министре Богдановићу, Ви као министар, и културе Албанаца у Црној Гори, требало би да знате да истакнута застава на поменутом скупу није само застава Албаније, него национална застава свих Албанаца, гдје год живе, то јест застава коју нам је у аманет оставио највећи албански национални јунак, Ђерђ Kастриоти-Скендербег, иначе и ујак Ивана Црнојевића. Господине министре, такође би требало да знате, да организатори традиционалног скупа су грађани Малесије и наша дијаспора, која је заједно са суграђанима албанске националне заједнице у Црној Гори, као аутохтон народ, дала пуну подршку обнови црногорске независности 2006. године, и свим евро-атланским интеграционим процесима Црне Горе, и у тим процесима та застава није сметала, а Ви је данас упоређујете са неким другим заставама и скуповима", наводи се у саопштењу.

Подсјећају да су манифестацији на обали Цијевне, иако је, како наводе, уско повезана са католичком славом интернационалног карактера, као суорганизатори и присутни су били "сви Албанци Малесије и наша дијаспора, јер нама је примарна нација, застава и међусобно поштовање,  па онда и вјерске и друге славе, за разлику од других, што смо на дјелу, вјековима доказали и показали."

"За Албанце, Ваша пријава ништа не значи него сте сами себи оставили љагу Вашим дјеловањем! Али, свакако да додамо да је потребно да се на нивоу свих националних партија размотри даље учешће у власти гдје стоји министар који има један овакав став према културним активностима Албанаца, на којима неизоставно се вијори и вијориће се застава Албанаца", поручили су из Албанског форума.

Број прегледа:
hit counters free

Новости