25/8/2019 22:59
Online Counter

У Тузима, поред Подгорице, данас је постављен споменик националном „хероју Албаније“ Дед Ђон Лулију, испред његове родне куће. Он је, између осталог, познат по томе што се залагао да Плав и Гусиње не припадну Црној Гори.

Дед Ђон Лули је албански ''национални херој'' из Тузи, вођа устанка у Малесији 1911. године. Тада је на брду Дечић, у близини Подгорице, како наводе албански националисти, први пут истакнута албанска застава послије 1443. године.

Дед Лули је такође био и члан Призренске лиге, као и учесник ратних окршаја у Плаву и Гусињу (1879—1890), када је турско-албанска страна мобилисала своју војску са подручја Космета, сјеверне Албаније и Плава и Гусиња, те пружила оружани отпор црногорској војсци, и спријечила да Плав и Гусиње тада постану дио Црне Горе, што је била једна од одлука Берлинског конгреса.

Инцидент се завршио тако што је на интервенцију великих сила Књажевини Црној Гори тада додијељен Улцињ у замјену за Плав и Гусиње, који ће дио Црне Горе постати тек након Балканских ратова.

Број прегледа:
hit counters free

Новости