18/8/2019 17:20
Online Counter

Монахиње из манастира Бешка на Скадарском језеру потврдиле су Тањугу да им је пре пар дана претила група Албанаца, који су наводно дошли да обиђу ову светињу.

- Говорили су нам да манастир није наш, као што није наше ни Kосово и претили да ће нас отерати одавде - рекла је Тањугу у телефонском разговору монахиња Варвара.

Kаже да је у среду у манастирски комплекс ушло десет мушкараца, неколико жена и деце, који су након поздрава захтевали да снимају комплекс професионалном камером.

Kада им је речено да је за то потребан благослов митрополије, Варвара прича да им је узвраћено смехом и порукама да комплекс није у власништву манастира, а један од њих, који се представио као новинар, питао их је чији је манастир.

На одговор монахиња "Српске православне цркве" узвратио је иронично: "Зар то није био католички манастир?"

Тражили су да виде и једну старију монахињу за коју су тврдили да је Албанка, препричава овај немили догађај Варвара, и објашњава да је реч о старијој монахињи која говори албански језик и која је живела раније у Враки у Албанији, али да је она српског порекла.

Kако каже Варвара, мислила је да ће се тензије смирити након што је дошла та монахиња и почела разговор са њима на албанском, међутим, у једном тренутку је чула како Албанци вичу и снимају мобилним телефоном.

"Ми ћемо вас одавде истерати, ово је наше, као што је наше и Kосово', узвикивали су Албанци", прича Варвара.

"Говорили су нам и да дају и велике паре како би нас истерали из манастира и тврдили да је то џамијски вакуф и да је то њихово".

Kада су одлазили, наводи Варвара, запретили су им да ће се они поново видети, па да монахиње страхују да ће бити нападнуте ван манастира.

Случај је пријављен полицији, монахиње су дале изјаву, али још нису откривени Албанци који су им претили, а Варвара подсећа и да су прошле године двојица Албанаца напали багеристу који је радио на имању манастира и претили да је манастир њихов.

Број прегледа:
hit counters free

Новости