1/2/2020 23:36
Online Counter

У околини села Адровићи код Пљеваља ископано је стотинак метара дубоког канала који на физички начин одваја две државе. Радове обавља локална фирма, а посао обезбеђују специјалци!

Драгомир Брашанац из села Адровићи изнад Пљеваља, на самој граници између Црне Горе и Србије, заплакао је као дете кад сам га крај његове куће у селу питао да ли је неко од његових, некад, ђед, прађед, чукунђед, запамтио да су на граници Србије и Црне Горе копани ровови, или је то само сад, у ово наше време?

- Kуд, брате рођени, ровови између рођене браће... - све је што је успео да ми каже, а онда су га стигле сузе, тешке.

На граници између Србије и Црне Горе, километар од Драгомирове куће, осванули су ископани ровови. Недалеко од некадашње сеоске школе, на некадашњем свештеничком имању фамилије Лисичић, један ров дуг двадесетак метара и широк два-три, дубок неколико метара. Мало ниже други ров на граници са Србијом, која је ту негде, и шири и дужи - дуг барем шездесетак метара, дубок најмање три, широк три-четири метра, прави непролазни бедем.

„Редовни задаци“

Извори Kурира кажу да је копање канала између две државе, на овом делу границе, заправо покушај да се спречи долазак верника на литије Српске православне цркве, које трају већ више од 30 дана због усвајања Закона о слободи вероисповести. Посао обавља фирма „Локални путеви“, а читав посао обезбеђују специјалне снаге црногорске полиције.

Начелник Центра безбедности Пљевља Драган Славуљ, како преносе подгоричке Вијести, негирао је на конференцији за новинаре да су припадници САЈ дошли како би забранили литије. Он је објаснио да се специјалци налазе „на обављању редовних задатака“, али није желео да открије колико је припадника специјалних јединица упућено на границу са Србијом.

- Никад овде ровова међу браћом није било. Па одавде до манастира Милешева, где је наш Свети Сава почивао, нема двадесетак километара - каже још Драгомир док му низ лице теку сузе.

Курир

Број прегледа:
hit counters free

Новости