22/7/2019 22:19
Online Counter

Владимир Заграђанин изабран је за председника Извршног одбора Социјалистичке партије Србије на седници Главног одбора те странке, организованој поводом 29 година постојања. Иако је било најављено формирање најужег страначког руководства, тај посао је одложен за септембар.

Од омладинске задруге, преко Државне лутрије и Србијашума, до председника Извршног одбора СПС. То је каријерни пут Владимира Заграђанина. У периоду од 2006. до 2011. није имао политичку функцију, али је време проводио по судовима, јер је са некадашњим вицегувернером НБС Дејаном Симићем оптужен, а потом и ослобођен за узимање 100.000 евра мита, у афери познатој по имену „Кофер“, чији је актер био и његов шеф Ивица Дачић.

Поновни избор Заграђанина за председника Извршног одбора странке, био је и једини изборни процес, јер је избор потпредседника странке одложен за септембар.

„Овде иза мене су омладинци, пошто ове старије још нисмо бирали, а не знам ни да ли ћемо да их бирамо. Можда би то било најбоље“, каже председник СПС Ивица Дачић.

Ивица Дачић каже да социјалисти уче из грешака из прошлости и намеравају да подмладе странку – што је мантра коју годинама понавља на рођенданима СПС. Ипак, каже да данас, у руководству странке, постоји само једна особа као веза са деведесетим годинама, када је на челу СПС био Слободан Милошевић.

„Ја сам једини остатак некадашњег руководства, тако да ми смо обавили велике промене, али то није суштина, већ бирачко тело, наш циљ и капацитет јесте да ми оставаримо бољи резултат него на прошлим изборима“, додао је Дачић.

На последњим председничким изборима, по први пут у историји странке, СПС није имала свог кандидата, већ је подржала Алекснадра Вучића.

Та одлука пратила је пад популарности странке, која је на парламентарним изборима 2014. имала више од 40 мандата, две године касније, мање од 30, да би на градским изборима у Београду једва прешли 6 одсто. Ипак, за 29 година постојања, скоро 27 провели су на власти, а партнери су им биле све велике странке, од ЈУЛ-а и радикала, преко демократа до напредњака, подсећа Н1.

Број прегледа:
hit counters free

Новости