10/3/2020 19:28
Online Counter

Иако не постоје поуздане гаранције да 5G мрежа није штетна за животну средину, у Научно-технолошком парку на Звездари је недавно пуштена у рад прва 5G базна станица. Ресорни министар Расим Љајић је био министар у свим владама Србије од 2000. године до данас и био је користан слуга  баш свим владајућим политичким опцијама, али ништа добро није донео грађанима Србије.  Увоз парадајза и другог поврћа из Албаније расте, док домаћи произвођачи трпе губитке, а листа артикала које увозимо је незамислива за домаћинску економију и увредљива за здрав разум.  Увознички лоби управља министром, уместо да га министар осујети у својим намерама. У својој бахатости режим више и не крије да Србија има намеру да омогући промет ГМО како би постала чланица Светске трговинске организације(СТО), а сада  је у најави и широка примена веома дискутабилне 5G технологије. Поставља се питање да ли ће сва ова проблематична питања бити предмет предизборне кампање или ће режимске странке, као и до сада, брижљиво да крију своје истинске намере од грађана Србије?

Белгија је на захтев министра за заштиту животне средине обуставила увођење 5G, a под притиском јавности то је учинила и Влада Словеније. Словеначки  министар Руди Медвед је потврдио да су питања о штетности ове технологије легитимна.

Двери траже од Расима Љајића да грађанима Србије гарантује безбедност и заштиту од зрачења, да Министарство покрене детаљну и свеобухватну процену утицаја на животну средину, пре свега на здравље наше деце. Тражимо обустављање примене 5G технологије до коначне гаранције ресорног министарства да не постоји опасност по здравље грађана. Тражићемо Расимову одговорност и у случају да он не остане на овој позицији што је, с обзиром на његову сервилност режиму, мало вероватно. Број деце оболеле од рака у Србији је ужасавајуће велик и додатни ризици су недопустиви. С обзиром да режим све време ради све супротно од онога што обећава грађанима, политичка кампања која је наводно посвећена деци, делује заиста забрињавајуће једнако као и сама 5G технологија.

Двери ће редовно извештавати јавност о свим кредибилним научним сазнањима и позивати на одговорност све оне који због похлепе и немара угрожавају здравље наше деце и свих осталих грађана Србије.

Савет Двери за заштиту и унапређење животне средине

Број прегледа:
hit counters free

Новости