31/5/2020 8:33
Online Counter

Александар Саша Пејановић (37), репрезентативац СРЈ и СЦГ у боксу, убијен је 30. маја 2011. године у Подгорици.

На Пејановића је, на Булевару Саве Kовачевића у Подгорици, пуцао припадник Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) и његов комшија Зоран Булатовић (41), који је одмах ухапшен.

Нападач је пришао Пејановићу док је седео на тераси кафића и испалио му хитац у груди.

Пејановић је хитно превезен у Ургентни центар Црне Горе без знакова живота, а 20 минута касније лекари су констатовали смрт.

Пејановић је јавности постао познат када је ухапшен због нереда на демонстрацијама против признања независности Kосова у октобру 2008. године. Након уличних нереда због признавања независности Kосова, полиција га је брутално тукла и малтретирала, о чему је извештавао и УНХЦР.

Пејановић је о овоме јавно говорио, између осталог, и преко чувеног јутјуб снимка на којем је јасно упозоравао јавност да му је живот угрожен.

Након 20-так дана од демонстрација Пејановић се сам предао полицији где је у "бетоњерци" претучен. Од тада је, по приватној тужби Пејановића, покренут процес против полицајаца који су осумњичени за његово малтретирање и пребијање.

Полицајце Ивицу Пауновића, Милана Kљајевића и Миланка Лековића Основни суд је осудио на затворске казне, да би Виши суд касније укинуо ту пресуду.

Полицајци Бојан Радуновић, Добривоје Ђуричић и Горан Станковић тада су ослобођени кривице.

Пејановић је био бивши боксерски репрезентативац и до 2006. године полицајац, док није добио отказ, јер је наводно у казину хотела Црна Гора физички напао једног од запослених.

Александар Пејановић је више пута тврдио да му је у Црној Гори угрожена безбедност. Саша је са сестром Тањом једно време живео у Србији. Након што је одлучио да се врати из Београда тражио је од црногорске полиције да му гарантује безбедност, што је и учињено, али је, нажалост, припадник САЈ-а Зоран Булатовић недуго затим у њега испалио смртоносне хице.

Тања је после његовог убиства говорила да је њен брат био надасве храбра и јака личност, велики верник и борац за правду, што га је очигледно и коштало живота.

- Он је био нека врста савременог витеза, достојанствен и доследан у својим ставовима и определењима без обзира на тешку ситуацију. Веровао је у истину и да, ако се он сам не бори за њу, не може да функционише, што га је коштало живота. "Полицијска мафија" је то знала и зато су очајнички тражили особу која ће га уклонити и која ће преузети на себе сву одговорност како би они остали "чисти" - рекла је Тања.

Пејановић је овенчан бројним наградама и признањима током каријере. Између осталог је освојио бронзану медаљу на Медитеранским играма 2001. године.

Kurir.rs

Број прегледа:
hit counters free

Новости