1/5/2021 11:18
Online Counter

Данас се навршава 26 година од почетка офанзиве хрватских снага на подручје западне Славоније које је до тада било у саставу Републике Српске Крајине (РСК).

Током дводневне операције „Бљесак”, започете 1. маја 1995. године око пет сати ујутру артиљеријским нападом на Пакрац, хрватска војска је преузела контролу над западном Славонијом.

У акцији „Бљесак” страдао је велики број српских цивила, а око 15.000 њих напустило је то подручје.

Према подацима Документационо информационог центра Веритас, у тој акцији је убијено или нестало 283 Срба из западне Славоније.

Веритас наводи да су до сада пронађени посмртни остаци 162 особе, а да се 121 и даље води као нестала.

Највише жртава било је у селима Медари и Пакленица.

Због ратних злочина почињених у акцијама „Бљесак” и „Олуја”, Трибунал за ратне злочине у Хагу припремао је оптужницу против тадашњег председника Хрватске Фрања Туђмана који је умро 1999. године.

Хашки истражитељи су саслушали више хрватских официра осумњичених за злочине у акцији „Бљесак”, али против њих нису подигнуте оптужнице.

Пред судовима у Хрватској, Србији и Босни и Херцеговини, против припадника хрватских снага покренуто је неколико кривичних поступака за злочине у тој акцији, али они нису одмакли даље од преткривичне фазе.

Дан по отпочињању акције „Бљесак”, тадашњи председник РСК Милан Мартић наредио је ракетирање Загреба које је трајало два дана, због чега је касније пред Хашким трибуналом осуђен на 35 година затвора. Снаге некадашње РСК испалиле су тада на Загреб 23 пројектила, од којих је погинуло шест особа, а 176 је рањено, преноси Бета.

Број прегледа:
hit counters free

Новости