27/4/2021 10:14
Online Counter

Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да су организатори атентата имали на располагању 10 милиона долара за његово уклањање.

За унајмљивање снајперисте добили су милион долара.

Према његовим речима, наоружани људи је требало да нападну његову резиденцију.

„Ми смо то открили. Пратили смо их. Планирали су да дођу у Минск и извњду пуч. Имали су неколико сценарија за моју физичку ме `елиминацију` на паради 9. маја. Разматрали су напад на председничку колону возила. Ради тога су купили и у Белорусију унели бацаче граната. Према трећем сценарију, требало је да нападну председникову резиденцију“.

Лукашенко је открио да је међу заверенике био инфилтриран припаднк специјалних служби Белорусије који је изигравао „подмитљивог генерала“:

„То је био наш агент. Браво за све што је одрадио! Није се плашио. Хтели су да преко њега војску укључе у побуну“.

Лукашенко је нагласио да је један од главних заверника – адвокат Јуриј Зенкович – „већ дуго повезан са америчким тајним службама“ и да му је америчко држављанство дато ради заштите:

„Кад обичан човек затражи држављанство САД – претресу му и десето колено. А Зенкович га добио – чим је формално затражио. Зато што он већ дуго ради за Американце. Он ће одговарати пре свега за припремање државног удара“.

Белоруски лидер је открио и неке подробности свог последњег сусрета са Владимиром Путином:

„И да није завера, ни нас ни Русију неће оставити на миру. Ово је само почетак. Давиће нас и даље. Путин је предложио да заједнички развија производњу интегрисаних кола. Русија је успела да створи хиперсонично оружје које нема премца у свету. Сарађиваћемо где год можемо и поводом онога што треба. Нисмо се бавили војном базом. Није нам потребна. То су огромни трошкови, а база у Смоленску је три минута лета од нашег Бобрујска“.

Закључио је речима:

„Наша зона одговорности је запад. У случају агресије – ми ћемо имати довољно снаге да је зауставимо, док се Русија не укључи. Она има у две или три армије које би требало подрже белоруску војску у случају напада са запада“.

Број прегледа:
hit counters free

Новости